гр. Гурково – Музей на магарето

Единственият в България Музей на магарето се намира в Гурково. Открит е през 2013г. В музея има десетки експонати и снимки, онагледяващи ежедневието на българина в близкото минало, в което активен помощник е магарето. Изложени са както уреди от селскостопанското ежедневие на българина, така и медали, спечелени по време на прочутото състезание с магарешки каручки, наречено още биорали.

Еко пътека „Предела-Лява река“

Еко пътеката “Предела – Лява река” пътеката е дълга 15км. Тръгвате от х.Предела на Прохода на републиката по прясно-боядисаната маркировка. Тя е 2 бели ивици и по средата оранжева. Минавате покрай хижа Химик. След това (някъде на една трета от пътя) достигате до закътано в гората естествено езеро, около което са изградени дървена беседка и масички. Има и барбекю. Малко след това маршрутът излиза на билото, откъдето се откриват невероятни гледки. По средата на панорамна поляна е изградена още една беседка с камина. В последната си част пътят слиза в гората и върви край река Лява река. Малко преди да достигне селото има още една беседка с барбекю край едно малко водопадче. И така по маркировката се стига до центърът на с.Лява река . Разбира се, може да се мине и по обратния път. Маршрутът е разнообразен като терен, не е тежък и е само 15 км. Подходящ е за не много опитни хора, които не са тръгнали на сериозен преход, а на разходка, но в някое непознато и диво място. Това е точно такова.

Природен парк „БЪЛГАРКА“

Селото може да се използва като изходен пункт към природен парк “Българка”-централното разположение в страната, мекият климат, съществуващите стари калдъръмени пътища за преминаване от северна в южна България са привличали хората още от древни времена, а по-късно определят района като център на занаятите и търговията.
През цялата дължина на парка по билните части, преминава част от международната пешеходна магистрала Е 3 „ Ком – Емине”. От този маршрут се отклоняват множество маршрути на север и юг, което дава възможност за разнообразни преходи. Горският фонд на територията на парка е 80,2% от общата му площ. В него основно място (60%) заема букът. Той е основен дървесен вид. Старите букови гори са обитавани от златки, вълци и мечки. От едрите бозайници се срещат: благороден елен, сърна, дива свиня, язовец, чакал, лисица и др.

 

Махали Конарското и Череша

На 7км. oт с. Лява река се намират и две махали Конарското и Череша, в които може да се види типичната за този край архитектура. Това са два много добри маршрута за приключенски туризъм, още повече, че махалите са напълно обезлюдени през 70-год. на ХХ век. По пътя за махала Конарското в местността Синият вир любителите-пещерняци могат да изследват все още неизследваните множество дупки в местноста Косев камък.

Местност „Косев камък“

Пещерата Мечата дупка – м. Косев камък – местните я наричат Косов камък, липсва в картотеката на Българска федерация по спелеология. През 2006 г. старозагорски спелеолози започват разчистване на проход към голяма галерия. Нужда от допълнително сканиране и разкопаване на обекта.Легендата разказва че в пещера Баба Стойковчина дупка е живяла възрастна жена със своите няколко козички по време на турското робство. До пещерата която е била и нейно убежище се е стигало само по козя пътека скрита сред вековната гора високо в скалите.За любителите на приключенията тази пътека има идеята да бъде обезопасена за да може да се стига и от туристи до там.

Милева стена

Огромна скална стена, дълга почти километър, висока 50 -ина метра, крие потенциал, нужно е сканиране. От пътя за махала Череша който минава покрай тази природна забележителност се открива уникална гледка към тази огромна скална стена тук любителите орнитолози могат да наблюдават популацията на грабливите птици и скални лястовички който обитават този природен феномен.
По пътя за  изоставената махала Череша се минава покрай местността “Манастира” там пред 50-год. на миналият век са открити гробове със кръстове от кристал предполага се че са на монаси от съществувал тук по време на Второто българско царство скален манастир.

  • Много добре изградената пътна мрежа от горски пътища дава възможност да се развива и преходи с джип , ATV- та, мотори и велосипеди.
  • На 5 км. от с. Лява река се намира Плачещата скала-според местното население водата която се стича по скалата и не пресъхва и в най-големите жеги е лечебна.
  • За любителите на риболова има големи възможности да практикуват своето хоби – в местната река Лява река има черна мряна, а до гр.Гурково има микро язовир за спортен риболов. В пределите на общината се намира и един от големите ни язовири “Жребчево”. Естествено на него се плаща и уловът е позволен само в определеното за това време. Изключително голям е и има доста участъци наподобяващи плаж. По плитките места се ловят дребни риби – червеноперки, каракуди, малки шарани.